Σχολή Θετικών Επιστημών
Κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου θα διδάξω δύο μαθήματα επιλογής. Παρακαλώ να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας και να με βοηθήσετε να επιλέξω την ημέρα και ώρα που σας εξυπηρετεί περισσότερο (εφόσον ενδιαφέρεστε βέβαια).
Το ένα είναι το μάθημα ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ [86ΥΕΦ13]. Είναι μάθημα υποχρεωτικής επιλογής της κατεύθυνσης φιλοσοφίας (που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συμπληρώσετε τις υποχρεώσεις που έχετε στην κατεύθυνση που επιλέξατε – διαθέσιμο και στις τρεις). Το μάθημα αυτό είναι το πιο δημοφιλές μάθημα επιλογής που διδάσκω στο Τμήμα χωρίς διακοπή από το 2001 μέχρι σήμερα – το έχουν παρακολουθήσει σχεδόν 1300 φοιτήτριες/τές. Στο πρώτο μέρος του μαθήματος θα δούμε, θα συζητήσουμε και θα σχολιάσετε 7 ταινίες, στο δεύτερο μέρος θα κάνουμε debates μέσα στην τάξη σε θέματα και με συνεργάτες που θα επιλέξετε εσείς. Θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες και τον τρόπο αξιολόγησης εδώ (από την τελευταία φορά που το δίδαξα πριν την άδειά μου).
Το δεύτερο μάθημα είναι απλής επιλογής. Έχει τίτλο ΘΕΩΡΙΑ ΘΕΣΜΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ [86Ε25]. Το μάθημα αυτό θα έχει φέτος ως θέμα την ελληνική πολιτική θεωρία της περιόδου 1750-1843, δηλαδή τον ριζοσπαστικό διαφωτισμό (Ρήγας, Κοραής, Ανώνυμος ο Έλλην, Βενιαμίν ο Λέσβιος) και τους Έλληνες φιλελεύθερους διανοούμενους της Επανάστασης (Αναστάσιος Πολυζωίδης, Θεόδωρος Νέγρης, Ιάκωβος Μάγερ, Αλέξανδρος & Παναγιώτης Σούτσος). Είναι μάθημα ιστορίας ιδεών που συνδυάζει την πολιτική φιλοσοφία, τη φιλοσοφία δικαίου, τη θεωρία των θεσμών και τη συνταγματική θεωρία. Το μάθημα αυτό απευθύνεται σε όλες/ους αλλά είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Θα οργανωθεί ως μάθημα μεταπτυχιακού επιπέδου και θα έχει (μεταξύ των άλλων) σκοπό να σας προετοιμάσει για μεταπτυχιακά προγράμματα, ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι, θα πρέπει σε κάθε μάθημα να έχετε προετοιμάσει (διαβάσει και σχολιάσει) κείμενα που θα σας έχω δώσει εγώ. Θα τα συζητούμε στην τάξη αναλυτικά και από ένα σημείο και πέρα θα παρουσιάσετε και εσείς προφορικά μια εργασία που θα την υποβάλετε και γραπτώς (2.000 λέξεις) μέχρι το τέλος του εξαμήνου. Θα αξιολογηθείτε με βάση τη γραπτή εργασία (30%), την προφορική παρουσίαση (30%) και τη συμμετοχή στις συναντήσεις (40%).
Εάν ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε μαζί μου το ταχύτερο δυνατό (με μήνυμα στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση). Προφανώς η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν σας δεσμεύει!
Προσοχή! Εάν έχετε περάσει αυτά τα δύο μαθήματα επιλογής με διδάσκουσα την κα Τζίνα Γκότση, δεν μπορείτε να τα ξαναδηλώσετε τώρα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και ελπίζω να συνεργαστούμε.