Αρχική » Προβολή νέων
Προβολή νέων
17.10.2022

Διάλεξη Βάσως Κιντή (Τρίτη 18/10, 19.00)

Το Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης & το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλούν στη σειρά μηνιαίων διαλέξεων με θέμα «Υπάρχει χρήσιμη Ιστορία;» (Οκτώβριος 2022-Ιούνιος 2023).

Η πρώτη διάλεξη της σειράς θα δοθεί την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, στις 19.00, στην αίθουσα «Ι. Δρακόπουλος» του κεντρικού κτιρίου του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από την Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Βάσω Κιντή με θέμα «Οι χρήσεις της ιστορίας».

Αν κάθε χρονική στιγμή είναι μοναδική, η ιστορία δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται. Αλλά εάν η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται γιατί να τη μελετάμε; Σε τι μάς χρησιμεύει η ιστορία; Μήπως χρησιμεύει για να κάνουμε αναλογίες ανάμεσα στις ιστορικές καταστάσεις και τις σημερινές; Αλλά, τότε, τι ρόλο επιτελεί η ιστορία; Πώς χρησιμοποιούνται οι αναλογίες; Είναι αναγκαίες ή μήπως είναι παραπλανητικές; Σε αυτά και ανάλογα ερωτήματα θα επιχειρηθεί να δοθούν διευκρινίσεις και απαντήσεις.

Η Βάσω Κιντή είναι συγγραφέας, μεταξύ των άλλων, του πρόσφατου βιβλίου Φιλοσοφία της Ιστορίας (Αθήνα: Πόλις, 2021).