Σχολή Θετικών Επιστημών
Το μάθημα επιλογής Θέματα Νεότερης Ιστορίας θα διδάσκεται κάθε Δευτέρα, 15.00-18.00 στην αιθ. Α. Το μάθημα φέτος θα είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση και είναι ανοικτό στις φοιτήτριες και τους φοιτητές όλων των εξαμήνων.
Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που ενδιαφέρονται θα πρέπει να εγγραφούν το συντομότερο στην ηλεκτρονική τάξη που άνοιξε σήμερα. Εκεί θα βρουν τις βασικές πληροφορίες για το μάθημα. Το πρώτο μάθημα θα γίνει κανονικά τη Δευτέρα 3/10 (15.00-18.00).
Ακολουθεί η περιγραφή του περιεχόμενου του μαθήματος:
Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση. Είναι δύσκολο να βρει κανείς παράδειγμα Επανάστασης που μένει τόσο μετέωρη από την πρώτη στιγμή. Η Ελληνική Επανάσταση το 1821 είναι μετέωρη σε τρεις διαφορετικές διαστάσεις: δεν διαθέτει εξωτερική στήριξη, γίνεται από ένα έθνος που δεν υπάρχει ακόμα ως μια συγκροτημένη συλλογική οντότητα, ακέφαλο μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Χωρίς ηγεσία, χωρίς πολεμοφόδια, χωρίς εκπαιδευμένο στρατό. Έχει, λοιπόν, απόλυτο δίκιο ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης όταν λέει «Ο κόσμος μάς έλεγε τρελούς». Γιατί είναι μία τρέλα αυτή η Επανάσταση, όταν ανατρέπονται από την αφετηρία τα πάντα, δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις επιτυχίας ενώ βασίζεται, κυριολεκτικά, σε ψέματα. Όμως αυτή η Επανάσταση μεταδίδεται στο σύνολο της νότιας Βαλκανικής σαν ηλεκτρικό σοκ, και αυτό είναι το αποτέλεσμα της καλής προεργασίας μιας μυστικής ημι-τεκτονικής οργάνωσης, της Φιλικής Εταιρείας. Οι Έλληνες πετυχαίνουν κάτι εξαιρετικά δύσκολο για δύο κυρίως λόγους. Γιατί επιδεικνύουν μία εκπληκτική αντοχή στο στρατιωτικό επίπεδο – οι αγρότες και οι ναύτες που πολεμούν ασταμάτητα για πάνω από έξι χρόνια αλλά και οι γυναίκες που κρατούν το σπίτι και το αγρόκτημα κι όταν χρειαστεί πολεμούν κι αυτές – αλλά έχουν και μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που αξιοποιεί αυτήν την αντοχή και η οποία επενδύει στην προσδοκία ότι το σύστημα της Ιερής Συμμαχίας είναι τελικώς εύθραυστο. Επιπλέον, οι νέοι Έλληνες φιλελεύθεροι διανοούμενοι που θα επικρατήσουν πολιτικά, θα μετατρέψουν την Επανάσταση σε ένα θεσμικό πείραμα, ριζοσπαστικό ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το μετέωρο της Επανάστασης άνοιξε όλα τα ενδεχόμενα και οδήγησε σε έναν συνολικό και ριζικό αναπροσανατολισμό των Ρωμιών. Η Ελληνική Επανάσταση, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία, τις φοβερές ανατροπές, τα μεγάλα λάθη, ήταν τελικά μια επιτυχημένη Επανάσταση που οδήγησε στη γέννηση ενός έθνους-κράτους.